Ricinusolaj használata a négylábú kedvenceinknél

Szőrápolás ricinusolajjal

Legyen szó kutyákról, vagy cicákról, négylábúink szőre sokkal több törődést igényel, amit az egészségük is meg fog hálálni. A megfelelő ápolás számtalan bőrprobléma kialakulásának megelőzéséhez hozzájárul, így egyrészt rengeteg kellemetlenségtől is megóvja a családot, másrészt jelentős összegeket lehet megtakarítani, hiszen kevesebbszer kell állatorvoshoz járni.

A bőrirritáció egy nagyon gyakori tünet, melynek hátterében az esetek többségében az elhalt szőrszálak el nem távolítása áll. Ez különösen fontos a hosszú szőrű fajtáknál, ahol a gubancok könnyen kialakulhatnak, és fájdalmat okozhatnak az állatnak. Emellett a szőrápolás serkenti a bőr alatti vérkeringést is, ami elősegíti a bunda egészséges növekedését és csillogását.

Mindezen felül a rendszeres ápolás lehetőséget teremt a gazdiknak arra, hogy időben felfedezzenek egyéb bőrrel kapcsolatos gondot, irritációt, élősködőt, vagy sebet, melyeket egyébként észrevétlenek maradnának.

A szőrápolás építi a köteléket a négylábú és gazdája között. Ez a közös tevékenység nem csak a fizikai, hanem az érzelmi kötődést is erősíti, végső soron pedig egy kiegyensúlyozottabb állat-ember kapcsolathoz vezet.

Miért jó a ricinusolaj a kutyák és macskák szőrének, illetve bőrének?

A ricinusolaj tartalmú készítmények jótékony hatással vannak kedvenceink szőrére, hiszen táplálják, valamint hidratálják azt. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a bőrük ne száradjon és repedezzen ki, ami biztosítja számukra az alapvető higiéniát.

Erősítő hatása révén az ebek és cicák sűrűbb bundázatra tudnak szert tenni. A tévhitekkel ellentétben ez nem jelenti azt, hogy több szőrcsomót hagynak maguk mögött a lakásban, sőt, éppen ellenkezőleg: kevesebb szőrt hullatnak, ezért ritkábban kell takarítani otthon.

A ricinusolaj másik áldásos tulajdonsága a gombaölő és antibakteriális képessége. Ez különösen fontos azon érzékeny bőrű szőrös kedvenceknél, akik hajlamosak különféle bőrbetegségeket elkapni. A természetes összetevőjű olajban található ricinolsav segít helyreállítani a bőr egészséges egyensúlyát, nyugtatja a test felszínét és csillogóvá varázsolja négylábúnk bundáját.

Lehet-e belsőleg alkalmazni a ricinusolajat kedvenceink esetében?

A ricinusolaj belsőleges alkalmazása kutyák és macskák esetében óvatosságot igényel. Bár tudományosan bizonyított előnyei vannak, mint például a székrekedés kezelése, allergiák enyhítése és a sebgyógyulás felgyorsítása, a szájon át történő alkalmazása kapcsán fontos megjegyezni, hogy a ricinusolaj, különösen nagyobb mennyiségben, mérgező lehet a kutyusok és cicákra nézve.

A legfontosabb ilyenkor, hogy érdeklődjünk az állatorvosnál, mennyire javasolja a ricinusolaj használatát. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy más megoldásra van szükség, és az efféle alapanyagot tartalmazó termékekkel csak tovább ártunk kedvencünknek.

Ha zöld utat kap a kezelés, akkor jellemzően pár cseppnyi olaj már képes helyreállítani a megfelelő bélműködést, vagy csökkenteni az allergiás tüneteket. Enyhe túladagolás során előfordulhat hasmenés, rosszabb esetben pedig komolyabb szövődmények.

Az olaj használata helyett érdemes arra törekedni, hogy növeljük a valódi nyers eledel mennyiségét, amellyel kedvencünket etetjük. A legtöbb székrekedési problémával küzdő állat ugyanis általában száraztápot eszik, ami feldolgozott élelmiszernek számít. A természetes összetevőket tartalmazó tápok jótékonyan hatnak az emésztésre, így sok esetben elkerülhetőek a problémák.